CMS Nedir Ne İşe Yarar başlıklı yazıma hoş geldiniz.
Daha CMS kavramı ortaya çıkmadan site sahipleri sitede bir değişiklik yapacağı zaman kaynak kodlardan değiştirmeleri gerekmektedir. Tabi bu iş bir hayli uğraştırıcı olduğu için aynı işi yapabilecek daha kolay ve zaman almayan bir tür script arayışına başlandı ve genel adıyla CMS sistemleri kuruldu.
Yazının başından beri CMS diyip duruyorum. Peki CMS Nedir ?
CMS Nedir
CMS (Content Manegement Systems) Türkçesi ile İçerik Yönetim Sistemleridir. Tamamen kullanıcı için oluşturulmuş platformlardır. Amaç webmasterın yapacağı işi kolaylaştırmaktır. Zaten bugünlerde özel yazılım pek kullanan yoktur. Ucuz (veya ücretsiz) olmasıyla ve webmasterın aradığı çoğu ihtiyacı karşıladığı için çok popülerdir.
CMS Ne İşe Yarar
Kolayca İçerik Oluşturma
CMS sistemler içerik oluşturmanızda kolaylık sağlamaktadır. Örnek olarak WordPress’de yeni yazı ekle bölümünden kolayca yazı ekleyebiliyoruz. Fakat PHP ile yazılmış bir yazılım kullanıyorsanız işiniz biraz daha zorlaşacaktır.
Hazır Eklentiler
Popüler bir içerik yönetim sistemi kullanıyorsanız (wordpress, joomla gibi) her hangi bir form eklentisi veya başka bir güvenlik eklentisi kodlamanıza pek gerek yoktur. Zaten böyle popüler sistemlerde hazır eklentiler mevcuttur. Onları kullanabilirsiniz. Böylelikle hiç kod yazmadan kolaylıkla istediğiniz türde eklentiler kullanabilirsiniz.
Hazır Temalar
Yine popüler bir CMS kullanıyorsanız ücretli veya ücretsiz birçok tema seçeneğiniz mevcuttur. Kendi sitenize tema kodlamaya gerek kalmadan hazır temaları kullanabilirsiniz. Aynı zamanda kullandığınız temanın yan bölümü, alt bölümü ve menüler gibi birçok kısmında oynama yapabilirsiniz.
SEO Ayarları
WordPress gibi sistemlerde Yoast SEO, All in One SEO gibi birçok kaliteli SEO eklentisi bulunmaktadır. Bu eklentiler ile sitenizin temel SEO’sunu yapılandırabilirsiniz. Fakat anahtar kelimenizde ilk sayfaya çıkmaya pek de yarar sağlamamaktadır. Eğer anahtar kelimenizde ilk sayfaya çıkmak istiyorsanız SEO Paketleri yazısına tıklayarak paketlerimize göz atabilirsiniz.
Aynı zamanda WordPress’in genel ayarlarından URL’nizi SEO uyumlu hale getirebilirsiniz.
CMS Örnekleri
İçerik yönetim sistemlerine örnek olarak WordPress, Joomla, Drupal gibi popüler CMS’leri önerebiliriz.
0 yorum: