A’dan Z’ye SEO Temelleri ve SEO Analizi

Etiketler :
Website tasarımı veya blog yazma ile ilgilenen herkese tanıdık gelen bir terim olan SEO aslında bir kısaltmadır. SEO nedir ? dediğiniz de, bu kısaltmanın tam yazımı “Search Engine Optimization”dır. Yani, Türkçe olarak “Arama Motoru Optimizasyonu” denebilir. Amacıda sahip olduğunuz bir websitesini arama motorlarında aranan anahtar kelimelere bağlı olarak üst sıralarda yer bulmasını sağlamaktır.

Peki arama motoru nedir?
Arama motoru, internet dünyasında yer alan tüm websitelerini  (bunlar ister durağan statik sayfalar olsun, ister forum, veya bloglar olsun farketmez) kendi algoritmalarına göre indexledikten sonra kullanıcının aradığı kelime veya kelime grubuna göre  sıralayan programlar olarak ta düşünebiliriz.  Siteniz veya blogunuzun en popüler arama motorlarında üst sıralarda çıkmasını sağlamak için bu programların nasıl çalıştığını bilmek size büyük avantaj sağlayacaktır.

Bir websitesi kurduysanız, ziyaretçilerinizin size  ulaşabilmesini sağlamanın en kestirme yolu arama motorlarından geçer.


Bir Arama Motorunun Görüntüsü :)
Fakat websitenizin arama motorlarında geri sayfalarda yer alması size ziyaretçi sayısında bir artış sağlamayacaktır. Eğer websitenizin ya da blogunuzun arama motorlarında üst sıralarda yer almasını ve bu yolla sitenize giren ziyaretçi sayısını arttırmak istiyorsanız SEO’ya azami ölçüde önem vermelisiniz.

İşe SEO'ya çok önem veren alış veriş sitesi olarak tabir edilen, ürün satış siteleri üzerinden devam edecek olursak arama motoru optimizasyonu yaparken  nelere dikkat etmeniz gerektiği daha anlaşılır olacaktır.

Diyelim ki bir ürün satış sitesi sahibisiniz, ve satışlarınızı artırmak istiyorsunuz, satış miktarını arttırmanın en iyi yolu arama motorlarında ilk birkaç sayfada yer almaktır. Hatta ilk sayfada! Reklam için çok büyük miktarlarda para harcayarak veya kendinize bir SEO hocası tutarak satışınızı artırabilirsiniz, fakat eğer SEO temel bilgilerine ve ilerlyen günlerde sizinle paylaşacağımız SEO Tekniklerine hakim olursanız reklama tonla para vermenize gerek kalmaz, çünkü müşterileriniz sizi kolayca bulur. Ünlü markalar veya çok yüksek ciro yapan websiteleri SEO bildikleri için online olarak çok miktarda satış yapıp, yüksek miktarda ciro yaparlar.

Websitenizi veya Blogunuzun SEO optimizasyonu yapmaya geçmeden önce bilmeniz gereken birkaç durum var. Eğer üstünde yeterince çalışırsanız faydasını mutlaka görürsünüz. 

Öncelikle websitenizin içeriği özgün halde yazılmış benzersiz metinlerle dolu olmalıdır. Metinler anlaşılır olmalı ve HTML kodu altında işlenmelidir. Blog veya websitesi sahibi olmak isteyen birisinin HTML bilmesine gerek yoktur ama bu konularda da biraz bilgi edinmeniz hem SEO açısından hemde blogunuzun tasarımını SEO'ya uygun hale getirebilmeniz açısından çok faydalı olacaktır.

HTML yani "Hyper Text Markup Language", kısaca internette bir websayfası yaratabilmek için kullanılan bir dildir. HTML bu durumda websitenizin temel taşı konumundadır. Ayrıca, sitenizin SEO optimizasyonuna uygun olması için kaliteli bir meta açıklaması da HTML koduna yerleştirilmiş olması gerekmektedir. Bu sayede arama motorlaının dikkatini çekebilir ve siteniz hakkında bilgi verbilirsiniz.

Şimdi, sitenizin arama motorlarında üst sıralarda yer almasını sağlayabilmeniz için yapmanız ve yapmamanız gerekenleri açıklayalım.


  • Websitenizin öncelikle dikkat çeken bir site olması tavsiye olunur.
  •  
  • Kaliteli ve yarar sağlayan içerik her zaman çok tutulur. Biraz önce değinilen metalara, meta taglara gereken önemi verin, onları doğru biçimde ve etkin kullanın.

  • Websiteniz içinde yapmış olduğunuz optimizasyonlar, iyileştirmeler site içi optimizasyonu olarak değerlendirip çeşitli SEO araçları kullanarak bunları test edin. 

  • Bu adımda siteniz için yaratıcılığınızı etkili bir şekilde kullanmalısınız. Bunun dışında link yapımı sürecini de iyi kontrol edin. 

  • Güvenilirliği tam ve kalite sahibi sitelerden sizin websitenize ulaştıracak olan linkleri, bağlantıları uygulama işlemine girin. 

  • Ayrıca, imkanınız ve zamanınız  varsa sitenize düzenli olarak güncel konular eklemeniz faydalı olacaktır.

Seo nedir

  • Doğru anahtar kelimeleri seçmek çok önemli. Kullanacağınız anahtar kelimeleri arama motorlarında aranıyor mu diye araştırın. Kafanıza göre değil profesyonelce anahtar kelime seçin. Bu kuralları uyguladıktan sonra websitenizin arama motorlarında üst sıralarda yer alması normal olacaktır.

Şimdi de SEO için yapılmaması gereken işlemlere bir göz atalım. 

  • Sitenize güncel konular eklemeniz den bahsetmiştik, ama bunu yaparkende işin kolayına kaçarak  asla diğer sitelerden kopyala yapıştır şeklinde bilgi almamanız gerekir. Bu size hiçbir yarar sağlamaz aksine sitenize zarar verir.

  •  Sitenizde küçük puntolu anahtar kelime kullanmayı aklınızdan geçirmeyin. Bu, aldatmacaya girer ve siteniz için zararlı bi harekettir. 

  • Websitenizi olduğu gibi bırakmayın, üzerinde değişiklikler yapın. Nasılsa sitem hazır deyip uzun süre hiçbir şey yapmadan beklemeyin. Siz sitenizi yalnız bırakırsanız o da sizi yalnız bırakır.

  • SEO’da rekabet çok önemlidir. Arama motorlarında ilk sayfalarda yer almazsanız siteniz çok değerli olamayabilir. Amacınız ilk sayfalarda, belki de ilk sayfada yer almak olmalıdır.


Bu iş de sabır ve emek ister. Bu durumda yapacağınız en yanlış davranış pes etmektir. Pes etmeyin, üzerine gidin. İşte tüm bunlara dikkat ettikten sonra websitenizin arama motorlarında nasıl da üst sıralarda yer aldığını keyifle göreceksiniz. Bizde bundan sonraki yazılarımızda bu işlemleri blogger/blogspot üzerinde daha ayrıntılı olarak nasıl uygulayabileceğiniz hakkında yeni yazılar yazarak sizleri bilgilendirmeye devam edeceğiz.

Bu Yazıyı Beğendinizmi?

0 yorum: