Facebook nedir ?

Etiketler :



Facebook insanların eski arkadaşları ve birbirleriyle iletişim kurmasını ve bilgi alışverişi yapmasını sağlayan bir sosyal ağ web sitesidir. 4 şubat 2004 tarihinde harvard üniversitesi öğrencisi Mark Zuckerberk tarafından kuruldu.

2007 temmuz ayı itibariylede ; 34 milyon kullanıcısıyla Dünya'nın en büyük üniversite tabanlı kullanıcılarına sahip oldu.

Alexa istatistiklerine göre facebook 20 ekim 2007 itibariyle Dünya'nın en fazla ziyaret edilen 7. web sitesidir.Türkiye'nin de 5. en fazla ziyaret edilen sitesidir.

Facebook ismini "paper facebooks"'dan alır. Bu form A.B.D. üniversitelerinde okulların öğrencilerine, öğretmenlere ve çalışanlara doldurduğu onları tanıtan bir formdur.


FACEBOOK ÖZELLİKLERİ


THE WALL NEDİR?

The Wall (duvar) kullanıcıların sayfalarında arkadaşları tarafından mesaj atılmasını sağlayan bir özelliğidir. Bir kişinin duvarı profilini görebilen herkese açıktır ve diğer kullanıcıların buraya gönderdikleri mesajlar News Feed bilgi akışında da sunulmaktadır. Bir çok kullanıcı arkadaşlarına kısa ve geçici mesajlar bırakmaktadır. Daha gizli mesajlar ise Messages kısmında verilmektedir; bu da kullanıcının gelenler kutusuna gitmektedir.

Temmuz 2007 itibariyle; facebook duvarlara dosya ekleme izni de vermiştir, daha öncesindeyse sadece yazı yazılabiliyordu.

PHOTOS NEDİR?

Photos (fotoğraflar) eklentisi ile facebook kullanıcıları aralarında resimlerini, kendilerini de üzerinde işaretleyerek sunabilmektedir. Bazı gizlilik sorunları nedeniyle de facebook resimlerin gösterilmeleri üzerine limitasyon özellikleri koymuştur. Ağustos 2007 itibariyle; facebook'da 1.7 milyar resim bulunmaktadır, bu da kişi başı 44 resime eşittir.

GİFTS NEDİR?

Gifts (hediyeler) Şubat 2007 tarihinde facebook'un yaptığı bir eklentidir. Kullanıcılar birbirlerine küçük ikonlardan oluşan hediyeler gönderebilmektedir. Bu ikonlar Apple tasarımcısı Susan Kare tarafından tasarlanmaktadır, ve kullanıcılar bu hediyeleri gizli ya da açıkca vermektedir. Her kullanıcı eğer ki hediye kutusunu profilinde göstermek isterse burada belirir. Kullanıcılar hesaplarının açılmasıyla bir hediye verme hakkına sahiptir; bundan sonraki hediyeler için 1 dolar ödemektedir. Hediyelerin %50'si sevgililer gününde verilmektedir.

Bunun yanı sıra; Zachary Allia tarafından geliştirilen "Free Gifts" (ücretsiz hediyeler) programı da ücretsiz olarak hediye verilmesini de sağlar.

MARKETPLACE NEDİR?

Mayıs 2007 itibariyle; Facebook Marketplace programıyla; satılık eşyalar, kiralık/satılık ev, işler ve diğerleri olmak üzere bir market ortamı yaratmış ve burada kullanıcıların birbirleriyle alış veriş yapmasını sağlamıştır. Bu hizmetleri ücretsizdir.

POKE NEDİR ?

Pokes (dürtmeler) programı da bir kullanıcının diğer bir kullanıcıyı dürterek diyalog kurmasını sağlamaktadır. Bazen bu merhaba manasına gelmek olsa da, buna benzer programlar da mevcuttur. X Me ve SuperPoke gibi eklentiler de dürtme işlemini değişik varyasyonlarda yapılmasını sağlamaktadır.

EVENTS NEDİR?

Events (olaylar) eklentisi ise; kullanıcıların arkadaşlarını belli buluşma, parti ve toplantılara çağırması için kullanılmaktadır.

VİDEO

Facebook'un video eklentisi ise; kullanıcıların birbirlerine YouTube ve benzeri sitelerdeki videoları göndermelerinin yanı sıra; özel mesajlar da dahil olmak üzere video kamerasıyla görüntü kaydederek bunu mesaj olarak göndermesini sağlamıştır.

APPLİCATİONS

24 Mayıs 2007 itibariyle; facebook kullanıcıların Applications (uygulamalar) yaratmasına olanak sağlamıştır. 11 Ekim 2007 itibariyle facebook'da 5500 üzerinde uygulama mevcuttur.

FACEBOOKDA GÜVENLİK NASIL SAĞLANIR

Facebookta herkesle arkadaş olmayın
Facebook ile ilgili son haftalarda duyduğumuz medya haberlerinde Helin Avşar'ın 700küsür arkadaşı varmış yada başka birinin şu kadar arkadaşı varmış şeklinde bir yarışa dönen arkadaş listesi şişirme vakaları görülmektedir. Arkadaş listenize kabul ettiğiniz her kişi sizin profilinizi görebilir ve bu ölçüde özel bilgilerinizi arkadaş listenizin büyüklüğüyle doğru orantılı olarak sunmuş olursunuz. Arkadaş listenizi mümkün olduğunca sınırlı tutmanız ilerideki muhtemel "bu kimdi yahu?" karmaşasının önüne geçecektir.

Facebookta iki profil açın
Facebook arkadaşlarınızla şakalaşıp eğlenebileceğiniz bir ortam olduğu kadar, profesyonel/mesleki amaçlara da hizmet edebilir. Her ne kadar Facebook kurallarına aykırı olsa da iki profiliniz olsun, profesyonel profilde tam ad, mesleki durum, eğitim ve yalnızca sektörel bağlantılar olsun. Bu profil altında iş ve okul ağlarınıza takılın. Sulu değil profesyonel bir fotonuzu ekleyin ya da hiç eklemeyin. Kişisel ve özel profilinizdeyse isim, takma isim kullanabilrisiniz; soyadınaysa gerek yok ya da tek bir harfle ifade edin. Bu profille okul ve işyeri, meslek ağlarına bağlanmayın. Mesleki deneyiminizi paylaşmayın. İş e-posta adresinizi kullanmayın. Ve istediğiniz her şeyi yapın. Ancak iş ve özel arkadaşlarınızı birbirine karıştırmayın

Arkadaş listenizi herkes görmesin
Arkadaş listenizin görülmesi yine ilk etapta size facebook için küçük bir detay gibi gelebilir. Ama ne olur ne olmaz hesabı alabileceğiniz bir önlemde budur. Ailenizin yada arkadaşlarınızın görmenizi istemediği bir arkadaşınız olabilir. Yada bu konuda gizliliği bir önlem olarak kabul edebilirsiniz. Başlangıç ayarlarında herkes arkadaşlarınızın listesini görebilir. Bu durum 'Poke, Message and Friend Request' ayarları kısmında 'Friends-arkadaşlar' seçeneğinden vazgeçerek ortadan kaldırılabilir

Fecabookta geçirdiğiniz zamanı kimse bilmesin
İlk etapta bu tür arkadaşlık sitelerinde daha fazla aktif olmak her zaman ilgi çekmiştir. Facebookta da bu şekilde aktifliğimiz kullanıcılara sunulabiliyor. Tabiki bu aktifliğin sunulmasının birincil amacı kullanıcılar arasında gizli bir yarışa girmek değildir. Fakat yine de insanlık hali olarak nasıl bir forumda karşınızdaki kullanıcının mesaj sayısını önemsiyorsanız burada da bu tip bilgiler ilgi çekebilir. Fakat bu ailenizden birinin, patronunuzun yada sevgilinizin ilgilisini çekerse sonu bir facia olabilir ve gazetelerin 3. sayfasına haber olabilirsiniz. 'Privacy' başlığı altındaki 'Newsfeed and mini feed'e mutlaka uğrayın çünkü, bu seçeneğin başlangıç ayarları, sizin Facebook'ta yaptığınız her eylemi yayımlıyor. Bu kadar küresel olmaya, Facebook başında sabahladığınızı başkalarının bilmesine gerek yok. Bu sosyalleşme ortamının, yaptığınız her şeyi herkesin görebileceği seyir defteri diye tanımlanabilecek 'mini feed' adında bir özelliği var. Yani sizin mesai saatinizde Facebook'ta ne zaman, ne kadar zaman geçirdiğiniz tespit edilebilir. Şimdilik bizim buralarda tutatanak tutacak siber işyeri polisleri yok gibi, ancak yine de temkinli olmakta fayda var. Bu yüzden en azından işteyken önce 'privacy', ardından 'news feed and mini feed'e girerek 'show times in my mini feed' seçeneğini iptal edip yaptığınız eylemlerin zamanının görünmesini engelleyin

İstemediğiniz kişiler size ulaşabilir
Facebook internet aleminde tanındıkça zaman içinde tıpkı msn yada chat yasaklamaları gibi facebookta birçok şirketin karalistesinde yer almaya başladı. Bunun nedeni çalışanların iş ortamında performansını korumak için yada iş dışında sınırlı bir bilgisayar ortamı sağlamak için ailelerin çocukların özel hayatına müdehalesiyle sonuçlanabilir. Facebookta bu gibi sıkıntılar yaşamak istemiyorsanız privacy(gizlilik) seçeneğini gözardı etmemelisiniz Yabancıların bilgilerinizi ne derecede gözlemleyebileceğini tam olarak ayarlamanız ileride başınıza gelebilecek küçük sıkıntıların önüne geçebilir. Tabiki bunu tamamen sınırlamaktan bahsetmiyoruz. Bu seferde facebookun gerçek amacı dışında bir profil oluşturmuş olursunuz. 'Gizlilik' birçoğunun Facebook kariyerine başladığında umursamadığı bir seçenektir. Ancak başlangıç ayarlarına göre ağınızda (network) olan herkes, size ait olan her şeyi görebilir. Türkiye'den yola çıkalım; Türk kullanıcıların büyük çoğunluğunun Türkiye ağına üye olduğunu düşünürsek, bu ağdaki herkes, size ait olanları arkadaşlarınız kadar görebilir. Bir ağın mensubu değilseniz, bilgilerinizi sadece arkadaşlarınız görebilir. Ama ben mesela Türkiye ağına üyeyim, o halde yapmam gereken Privacy başlığı altındaki Profile'e girip, çıkan ekranda 'profile: only my friends-yalnızca arkadaşlarım' şıkkını seçmektir. Bu ekrandan e-posta adresinizi yalnızca arkadaşlarınızın görebileceği şekilde düzenlemeniz hatta 'Profile' başlığı altındaki birçok maddeyi arkadaşlarınıza özel olacak şekilde ayarlamanız menfaatiniz icabınadır.

Bu Yazıyı Beğendinizmi?

2 yorum:

  1. Bilmeyen kalmamistir heralde bu devirde :D

    YanıtlaSil
  2. Akıllı kullanıldığı taktirde mükemmel bir buluş,aksi takdirde cehennem

    YanıtlaSil